JEROZOLIMA. KSIĄŻKA KUCHARSKA - Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 54,00 zł 54.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Na kartkach Jerozolimy" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku - Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej.

Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów - nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów.

Yotam Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie. W "Jerozolimie" połączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najbardziej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała.

Wydawca: Filo
ISBN: 978-83-62903-11-5
Rok wydania: 2015 
Oprawa: twarda wypełniona gabką gąbka
Liczba stron: 320

Dlaczego słód jęczmienny?

Karmienie piersią to najzdrowszy sposób żywienia noworodka, który w dużej mierze odpowiada także za emocjonalną więź między matką a dzieckiem. Problemy z laktacją są zatem warte rozwiązania. Najbardziej powszechny sposób to wprowadzenie mleka modyfikowanego, jednak istnieje alternatywa - pobudzenie laktacji naturalnymi metodami. Warto z niej skorzystać, zapewniając dziecku wszystkie potrzebne składniki odżywcze prosto od matki.

Co to jest laktacja?

Laktacja to proces polegający na wydzielaniu mleka przez specjalne gruczoły usytuowane w piersiach. Jest wywoływana przez hormony, zwłaszcza prolaktynę - to ona wysyła gruczołom odpowiedni sygnał do wzrostu i reguluje wytwarzanie mleka. Prolaktyna jest wydzielana przez laktotrofy - komórki zlokalizowane w przysadce mózgowej. Laktotrofy są podatne na stymulację przez pożywienie, dlatego odpowiedź na pytanie “co na laktację?” brzmi: substancje mlekopędne.

Co jeść na pobudzenie laktacji?

Zwiększenie laktacji jest możliwe za pomocą specjalnych środków farmakologicznych, lecz warto zastosować alternatywę w postaci substancji mlekopędnych pochodzenia naturalnego (czyli tzw. galaktogogów) zawartych w pożywieniu.

Co jeść na laktację, aby uzyskać optymalne efekty i móc bezproblemowo karmić piersią? 

Jedną z najlepszych pomocy, stosowanych od wielu pokoleń, jest słód jęczmienny. Składnik ten kojarzony jest najczęściej z piwem, jednak dla matek karmiących dużo lepszym wyjściem będzie syrop ze słodu jęczmiennego niezawierający alkoholu (pamiętajmy, że nawet piwo uznawane za bezalkoholowe zawiera jego śladowe ilości).

Dlaczego słód jęczmienny pomaga w zwiększeniu laktacji? 

To zasługa wysokiej zawartości beta-glukanu - polisacharydu silnie oddziałującego na komórki wytwarzające prolaktynę (laktotrofy).

Jak stosować słód jęczmienny?

Wspomniany już syrop ze słodu jęczmiennego jest doskonałym zamiennikiem cukru, dlatego można go dodawać do wypieków i deserów. Oprócz tego, syrop lub słód jęczmienny w postaci proszku warto przyjmować około godziny przed planowanym karmieniem dziecka - po takim czasie poziom prolaktyny będzie podniesiony na tyle, by wywołać pobudzenie laktacji.

Bezpieczeństwo i skuteczność

Czy słód jęczmienny jest bezpieczny dla karmiących matek i ich maluszków? Eksperci zajmujący się tematem karmienia piersią  i wpływu lekarstw oraz innych substancji na matki karmiące  potwierdzają, że słód jęczmienny nie wywołuje skutków ubocznych, co wśród roślinnych substancji mlekopędnych wcale nie jest regułą.

Eksperci przypominają jednak, że tego produktu nie powinny stosować osoby chore na celiakię lub cukrzycę. W ich wypadku należy wspomagać laktację innymi metodami.

Wiedząc, co wspomaga laktację i jak stosować szeroko polecany słód jęczmienny, można spełnić swoje pragnienie karmienia piersią, zapewniając dziecku najbardziej naturalną i najkorzystniejszą drogę rozwoju. Warto zadbać o laktację, gdyż z mlekiem matki dziecko nie tylko zdobywa niezbędne składniki odżywcze, ale także nabywa odporność.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl